Είσοδος Μελών
loading
Flag
ENGLISH
Page Tools:

Ελληνικό Αλφάβητο

Άλφα, Βήτα, Γάμα, Δέλτα, Έψιλον… έως Ωμέγα… Παράλληλα, α=1, β=2, γ=3…ι =10, κ=20, ρ=100 κ.λπ… Απλώς σημάδια στις πέτρες; Γράμματα και αριθμοί; Ή σύμβολα - έννοιες, που καθόρισαν τη πορεία του ανθρώπινου γένους;

Ο Έλληνες είχαν διάφορους μύθους για τον δημιουργό του πρώτου αλφάβητου: Αθηνά, Προμηθέας, Ορφέας, Μούσες, Κέκροπας και άλλοι… Οι αρχαίοι και οι νεότεροι ιστορικοί, επίσης είχαν κι έχουν παρουσιάσει πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Το σίγουρο είναι πως αν η σχέση της γραφής με τη γλώσσα σήμερα μοιάζει αυτονόητη, κάποτε δεν ήταν. Πολλοί λαοί δεν έγραφαν καν, αλλά «δανείστηκαν» κάποιο αλφάβητο. Στον 7ο αιώνα π.Χ. όλες οι ελληνικές πόλεις - κράτη είχαν ήδη διαμορφώσει και χρησιμοποιούσαν η καθεμιά το δικό της αλφάβητο με κατά τόπους ιδιωματισμούς και ο αρχαίος ελληνικός πεζός λόγος ήταν συνδεδεμένος με δύο διαλέκτους, την «ιωνική» και την «αττική».

Το πολιτικό σύστημα και η οικονομική ευμάρεια της Αθήνας παρείχαν άριστη παιδεία και έπαιξαν ρόλο στον περιορισμό του αναλφαβητισμού και τη χρήση της γραφής από ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού. Τον κλασικό αττικό πεζό λόγο θα τον βρούμε στην ιστοριογραφία, τη φιλοσοφία, ρητορική, ενώ η απλή καθομιλουμένη του μέσου, ελεύθερου, μορφωμένου αρχαίου Αθηναίου, μαζί με πολλά λαϊκά στοιχεία της, τιμήθηκε ιδιαίτερα στην κωμωδία του Αριστοφάνη. Ο πολιτισμός της Αθήνας θεωρείται ο κατ’ εξοχήν «πολιτισμός της γραφής», κυρίως απ’ τον αριθμό των επιγραφών που έχουν βρεθεί, με κείμενα που άλλα έχουν δημόσιο χαρακτήρα και άλλα ιδιωτικό. Από τον 5ο αιώνα π.Χ. και μετά η «αττική» έγινε η διάλεκτος όλων των καλλιεργημένων ελληνοφώνων και μιλήθηκε στον ομώνυμο γεωγραφικό χώρο και στις αποικίες της Αθήνας. Το δε ελληνικό αλφάβητο έγινε η βάση για τη δημιουργία του λατινικού αλφάβητου και χρησιμοποιήθηκε για την αρίθμηση, αλλά και σε πολλές επιστήμες, όπως π.χ. στα μαθηματικά, στην ιατρική, στην αστρονομία κ.ά… Στις περισσότερες χρησιμοποιούνται ακόμη οι αυθεντικές ελληνικές -διεθνείς- λέξεις.
 

Add a comment
Share:
Επίσης στο Αρχαία Αθήνα
Η Παλλάδα-Αθηνά, θεϊκό σύμβολο σοφίας, αρετής και στρατιωτικής πειθαρχίας,…
«Αμφιθεατρικός», δηλαδή εκείνος που έχει σχήμα… θεάτρου. Το θέατρο…
Στολίδι της Αθήνας, η Ακρόπολη, το ψηλότερο σημείο της…
Από τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους κι επιστήμονες θεωρήθηκαν ως…
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Επιλέξτε περιοχή
Επιλέξτε ξενοδοχείο
Επιλέξτε αστέρια
Επιλέξτε παροχές
ΑΘΗΝΑ - ATHENS
Δείτε τo Λεύκωμα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών σε flip book
THE
ATHENS
INTERACTIVE
MAP
Εντοπίστε εύκολα και γρήγορα ξενοδοχεία
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ & ΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ
ΣΕ 1 ΗΜΕΡΑ
Μία Ημέρα στην Αθήνα
The great thing about Athens, and Greek culture in general, is that the day is long
ΣΕ 3 ΗΜΕΡΕΣ
Τρεις Ημέρες στην Αθήνα, τον Πειραιά & την Αθηναϊκή Ριβιέρα
Spending three full days is a great way to begin feeling part of the city. The following...
ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ
Πέντε Ημέρες στην Αθήνα & τον Αργοσαρωνικό
If you have five days to spend, we recommend dedicating your fifth day to the northern suburbs & the Argosaronic Islands.
ΣΕ 7 ΗΜΕΡΕΣ
Μία Εβδομάδα στην Αθήνα & τα νησιά του Αργοσαρωνικού
You have Athens at your feet for one week. Feel free to explore Athens-Attica region & Argosaronic Islands and discover the secrets of a multidimensional destination
Η ΕΞΑΑΑ στηρίζει