Είσοδος Μελών
loading
Flag
ENGLISH
Page Tools:

Έκθεση “Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος” Ωδείο Αθηνών 18/11/2016 - 29/1/2017

 

 Ένα οδοιπορικό στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης αποτελεί η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’, συγκεντρώνοντας  χαρακτηριστικά έργα από 34 διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες.
 
Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ φέρνει την έκθεση στην Αθήνα,  στο Ωδείο Αθηνών,  παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά δείγματα της σύγχρονης δημιουργίας των τελευταίων 40 χρόνων σε διάλογο με το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη.
 
Η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ είναι ένα ταξίδι στη δημιουργικότητα, την αμφισβήτηση αλλά και τη συνύπαρξη ανάμεσα στον σύγχρονο πολιτισμό και το έργο "Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο – σε σύμπραξη του ΝΕΟΝ με το Μουσείο Καζαντζάκη- ταξιδεύει για πρώτη φορά ανά την Ελλάδα και μάλιστα σε αλληλεπίδραση με τη σύγχρονη τέχνη.
 
Η Αθήνα είναι ο τρίτος σταθμός της έκθεσης μέσα σε δύο χρόνια, μετά το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, και τη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
 
Πραγματοποιείται στον νέο χώρο πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών, ο οποίος αναμορφώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον ΝΕΟΝ και παραχωρήθηκε στη διαχείριση του Ωδείου, με σκοπό να εμπλουτίσει τη σκηνή της Αθήνας και να φιλοξενεί διοργανώσεις πολιτισμού και τέχνης.
 
Σε συν-επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά και της Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρίας Μαραγκού, η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ ιχνηλατεί την πορεία του ανθρώπου, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα, έως το θάνατο, έχοντας ως σημείο αναφοράς και αντλώντας έμπνευση από το έργο Ασκητική.
 
Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 41 έργα, αντιπροσωπευτικά της διεθνούς σύγχρονης τέχνης. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη σύγχρονη δημιουργία των τελευταίων 40 χρόνων, με έργα από το 1974 –του Paul Thek- αλλά και από διάφορα εκφραστικά μέσα, όπως ζωγραφική, βίντ εο, εγκαταστάσεις, γλυπτική.
 
Στην Αθήνα, τον τρίτο σταθμό της, η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με νέα έργα καθώς και με μια νέα ανάθεση παραγωγής έργου του ΝΕΟΝ στους συνθέτες Γιώργο Κουμεντάκη και Σταύρο Γασπαράτο, που σηματοδοτεί τη σύμπραξη του Οργανισμού με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της έκθεσης.
 
Ειδικότερα, πρόκειται για την ηχητική/μουσική εγκατάσταση των Γιώργου Κουμεντάκη και Σταύρου Γασπαράτου, “Passage through the Abyss”. Μουσικά θέματα των Γ. Κουμεντάκη και Σ. Γασπαράτου επικοινωνούν με τον ήχο του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο του, διαγράφοντας και καταγράφοντας τη διαδρομή μεταξύ του ήχου της ζωής και του κενού. 
 
Στην έκθεση συμμετέχουν έργα των: Marina Abramović, Αλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Lynda Benglis, John Bock, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Paul Chan, Σάββας Χριστοδουλίδης, Abraham Cruzvillegas, Σταύρος Γασπαράτος, Gilbert & George, Robert Gober, Asta Gröting, Jenny Holzer, Κώστας Ιωαννίδης, Βλάσης Κανιάρης, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Γιώργος Κουμεντάκης, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Bruce Nauman, Αλίκη Παλάσκα, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger, Gary Webb.
 
Δεδομένου του αντιπροσωπευτικού χαρακτήρα, αλλά και ως βασική αρχή της δράσης του ΝΕΟΝ, δίνεται έμφαση στην εκπαιδευτική αξία της έκθεσης και οργανώνονται ξεναγήσεις για το κοινό, για φοιτητές αλλά και για σχολεία, καθώς και ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης και διάδρασης για παιδιά 8-14 ετών το οποίο θα φιλοξενείται τα σαββατοκύριακα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης σε συνεργασία με τ ο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
 
 
Έκθεση ‘Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’
Διάρκεια: 18 Νοεμβρίου 2016 – 29 Ιανουαρίου 2017
 
Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00
Σάββατο-Κυριακή 11.00-19.00
Δευτέρα, Τρίτη κλειστά
Κλειστά επίσης τις ημερομηνίες: 24-26/12/16, 31/12/16, 1-4/1/17 , 6/1/17
Είσοδος ελεύθερη
 
Εκπαιδευτικά προγράμματα το Σάββατο και την Κυριακή.
Πληροφορίες στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο τηλ. 210 3312995.
 
Ωδείο Αθηνών
Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17, Αθήνα
 
Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr
 
Add a comment
Share:
Επίσης στο Εκδηλώσεις
Από τις 23 Απριλίου και για ένα χρόνο, η…
Ο εορτασμός για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα…
Στην έκθεση παρουσιάζονται τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει…
Τι κι αν είναι ο μικρότερος από όλους τους…
CULTURE
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Επιλέξτε περιοχή
Επιλέξτε ξενοδοχείο
Επιλέξτε αστέρια
Επιλέξτε παροχές
ΑΘΗΝΑ - ATHENS
Δείτε τo Λεύκωμα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών σε flip book
THE
ATHENS
INTERACTIVE
MAP
Εντοπίστε εύκολα και γρήγορα ξενοδοχεία
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ & ΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ
ΣΕ 1 ΗΜΕΡΑ
Μία Ημέρα στην Αθήνα
The great thing about Athens, and Greek culture in general, is that the day is long
ΣΕ 3 ΗΜΕΡΕΣ
Τρεις Ημέρες στην Αθήνα, τον Πειραιά & την Αθηναϊκή Ριβιέρα
Spending three full days is a great way to begin feeling part of the city. The following...
ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ
Πέντε Ημέρες στην Αθήνα & τον Αργοσαρωνικό
If you have five days to spend, we recommend dedicating your fifth day to the northern suburbs & the Argosaronic Islands.
ΣΕ 7 ΗΜΕΡΕΣ
Μία Εβδομάδα στην Αθήνα & τα νησιά του Αργοσαρωνικού
You have Athens at your feet for one week. Feel free to explore Athens-Attica region & Argosaronic Islands and discover the secrets of a multidimensional destination
Η ΕΞΑΑΑ στηρίζει